Skapa ditt CV

Det kan ha stor betydelse hur du väljer att skriva ditt CV, och det kan också vara svårt att veta vad som faktiskt är väsentligt att lyfta fram och ta med. Här ger vi några korta tips på vad du bör tänka på när du ska skapa ditt CV. Lycka till!

Hur skriver jag ett bra CV?

När du söker jobb är det viktigt att du lägger ned tid och engagemang på att skapa ditt CV och att du tänker igenom vem som är mottagaren. Vad är det för tjänst du söker, vad har du för erfarenheter och meriter som stämmer överens på den profil som söks. Ett CV kan se ut på många olika sätt, men det viktigaste är att du har den röda tråden och att det är tydligt, konkret och lättöverskådligt. Tänk även på layouten, den är av betydelse, mottagaren läser givetvis innehållet, men känslan för det grafiska kan ibland vara avgörande. Ladda ned CV mall här….

Överskådligt och tydligt

Ett enkelt tips är att ditt CV ska vara lättöverskådligt och snabbt ge en bild av dig och dina kvalifikationer och meriter. Dela upp ditt CV i tydliga rubriker/avsnitt som exempelvis arbetslivserfarenhet och utbildning och se till att allt är uppställt i kronologisk ordning med dina senaste erfarenheter först. Du behöver inte klämma ihop all text på en sida, använd gärna två till maximalt tre sidor. Luft gör att det känns lättare att läsa. Tänk på att ditt CV ska vara faktabaserat arbetsuppgifter, ansvarsuppgifter och om du har uppnått vissa mål som är tydliga att beskriva. CV’t ska inte beskriva dig som person.

Kontaktuppgifter

Lägg dina kontaktuppgifter där de syns tydligt, högts upp i ditt CV brukar vara en bra plats. De uppgifter som ska vara med är namn, adress, telefonnummer, mail och eventuellt födelsedatum. Har du ett konto på Linkedin, ta gärna med din länk.

Arbetslivserfarenhet

Vilka tidigare tjänster du skriver med i ditt CV beror givetvis på hur länge du har arbetat. Har lång erfarenhet behöver du inte ta med det som var alltför långt tid tillbaka. Är du relativt ny kan det vara bra att visa all erfarenhet du har hittills. Ta med de erfarenheter som känns mest relevanta för aktuell tjänst du är intresserad av. Skriv ned företagets namn, tjänstens titel och perioden du arbetade med en kort beskrivning om vad tjänsten innebar. Arbetsuppgifter, ansvarsuppgifter, resultat m.m.
Den beskrivande delen är viktig för att mottagaren ska kunna få en bra uppfattning av hur dina tidigare erfarenheter kan vara aktuella och passa för den tjänsten du söker. Skriv om din nuvarande eller senaste tjänst överst och fyll sedan på i kronologisk ordning.

Utbildning

Här tillämpar vi samma regel som för arbetslivserfarenhet, plocka med det som känns mest relevant för tjänsten du söker. Börja med att skriva ned den utbildning som du studerade senast och gå sedan bakåt i tiden. Ange skolans namn, vilken ort, vilket program eller kurs du läst och vilken tidsperiod du studerade. När du ska skapa ditt CV och skriver in din utbildning måste du väga mellan att ange utbildning eller arbetserfarenhet först. Om du är nyexaminerad och inte har relevanta arbetserfarenheter till jobbet du söker bör din utbildning stå före arbetserfarenhet, gärna angivet med projekt eller uppsatser du gjort under utbildningen.

Övriga meriter

Beskriv eventuellt dina uppdrag i föreningar, organisationer eller andra engagemang som du har varit delaktig i. Har du varit idrottsligt aktiv på exempelvis hög nivå är detta mycket bra att ta upp.

Språkkunskaper

Skriv de språk du behärskar och glöm inte att gradera din kunskap.

System/IT-kompetens

Nämn de system, program, eventuellt programmeringsspråk som du behärskar. Alltid bra att visa i sitt CV, det glöms ofta bort.

Referenser

I regel räcker det att du i ditt CV skriver ”referenser lämnas gärna på begäran”. Fundera igenom vilka personer som du kan använda som referenter till dig. Stäm alltid av med de personer du lämnar som referenter så att de är förberedda.

Layout

Det är även viktigt att tänka på hur ditt CV ser ut rent grafiskt. Det är som en maträtt på en dyr restaurang, de har tänkt på hur de presenterar maten på tallriken. Samma sak är det med innehållet i ditt CV, det ska vara tydligt, stilrent och det ska locka till läsning.

Your Talent AB

Your Talent AB

Vårt kontor är beläget på Södra Hamngatan 25, mitt emellan Brunnsparken och Lilla Torget. Om du reser med bil är det lättast att parkera i någon av parkeringshusen typ NK-Huset, Nordstan eller Pedagogen. Åker du kollektivt går du av vid Brunnsparken, Lilla Bommen eller vid Kungsportsplatsen.

Varmt välkommen till oss, vi ser fram emot att få träffa dig!

Adress: Södra Hamngatan 25
411 14 Göteborg

Telefon: 0761-709851

Mail: 

Your Talent Logo

Your Talent är det engagerade konsultbolaget inom rekrytering och search. Vi arbetar med att kartlägga, attrahera och utvärdera talangfulla specialister, chefer och ledare.

FÖLJ OSS